Att välja mäklare i Spanien

Att välja rätt fastighetsmäklare som man ska köpa från eller som ska få uppdraget att sälja ditt hus eller lägenhet är viktigt, och kan vara av stor vikt för att få till en smidig och trygg fastighetsförsäljning. Detta gäller var man än befinner sig i världen, dock så blir det lättare att göra på hemmaplan, dvs i Sverige då man själv hanterar språket bättre. I Spanien kan sådana faktorer som språket och lagar samt regler krånga till det ordentligt. Således är det därför viktigt vem man ger uppdraget till, och resulterar i om man känner förtroende eller ej för den anlitna mäklarfirman.

Det finns olika typer och former av fastighetsmäkleri i Spanien vilket inte så många utlänningar som ska sälja sin fastighet känner till. Olika aktörer inom denna bransch erbjuder olika omfattning av service kring bostadsaffären vilket kan vara bra att veta.

Dom flesta spanska fastighetsmäklare i Spanien som kallas för “Inmobiliaria” fokuserar främst på den inhemska marknaden, dvs anlitas mest av spanjorerna själva. Detta pga ett par faktorer men några av dom främsta är bristande språkkunskaper och kulturella skillnader där olika behov finns mellan nationella och internationella köpare/säljare. Många spanska fastighetsmäklare är medlemmar i GIPE eller API som är organisationer inom mäklarbranschen, vilket på pappret är bra med uppsatta regler och utbildning av medlemmarna, men i praktiken inte fungerar speciellt bra då detta missbrukas och är på så sätt inte ett bevis för att företaget är seriöst och erbjuder en professionell service.

Med det stora intresset från utlandet och då speciellt från dom nordiska länderna så har under många år svenska mäklarbyråeer etablerat sig i Spanien. Dessa kan skilja sig åt, från enmansföretag till större och mer etablerade mäklarbyråer som redan är aktiva på den svenska marknaden. Mindre aktörer tenderar att fokusera på sitt närområde och bli experter på detta medan större täcker in större områden och ofta har flera kontor på ett flertal spanska orter. I vissa fall så finns representation även i Sverige som man kan kontakta innan man åker till Spanien.

Att köpa en bostad utomlands är oftast en stor investering för en själv och det är många lagar och regler som man måste ta i beaktande. Därför så är det i dom flesta fall, det tryggaste och säkraste alternativet att anlita en svensktalande mäklarfirma i Spanien. Vi säger inte att bara för att dom är svensktalande så är det lika med en säker och trygg affär, men det finns ofta bättre förutsättningar för att man som köpare eller säljare av en bostad förstår hela processen och slipper språkförbistringar. Att gå på rekommendationer anser vi vara det bästa, kanske har man en bekant eller kollega som köpt ett hus i Spanien och kan rekommendera den mäklaren dom använde sig av, eller så kanske man får tipset via sociala nätverk såsom Spanienforum, där är diskussioner om bra och dåliga fastighetsmäklare i Spanien.

Vi kommer med sidan Spanienmäklare.se försöka hjälpa er med att lista och betygsätta dessa aktörer för att man lätt ska kunna hitta någon i det geografiska området man söker boende i och hitta kontaktuppgifter till dessa.

Välkomna!

Vänliga hälsningar

Spanienmäklare.se